Espresso to kawowy napar, który powstał w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Esencja smaku zawarta jest w niewielkiej porcji aromatycznego naparu. W zależności od wybranych ziaren oscyluje od głębokiej czekoladowej słodyczy, po wibrujące owocowe nuty. Poprawnie przyrządzone espresso jest gęste, lepkie, z ładną brązową cremą na wierzchu.
Na wierzchu espresso znajduje się crema, którą potocznie nazywamy pianką. Pod cremą jest body o ciemnobrązowym kolorze. Intensywny smak znajduje się na samym dnie- to nasze serce w espresso. Zanim skosztujesz tego wyjątkowego naparu, należy wymieszać espresso w filiżance, tak by połączyły się wszystkie jego warstwy.
Kiedy zamówisz espresso w dobrej kawiarni, w duecie otrzymasz szklankę wody. Ma ona na celu oczyścić nasze kubki smakowe, przed wypiciem espresso, aby poczuć wszystkie niuanse smakowe. Teraz już wiesz, że to nie po to, żeby wlać espresso do szklanki z wodą, bo to taka malutka kawka. ;-)
Warto podkreślić, że espresso jest sercem każdej kawy. Ta mała, intensywna porcja smaku stanowi fundament kultury kawowej. Sprawdź, czy znasz wszystkie kawy na bazie espresso.
Choć wydaje się, że to malutka, niewinna kawa, tak naprawdę jest sercem wszystkich kaw mlecznych. Aby espresso było poprawne, wpływa na nie wiele czynników takich jak crema, kolor, konsystencja, trwałość wizualna, równowaga smakowa czy zapach. Być może spotkałeś się z baristycznym żargonem, słysząc takie określenia jak aftertaste, flavour czy body. Co to takiego? Już wyjaśniamy.
Body to gęstość, tekstura, kleistość. Im więcej tłuszczy ma w sobie kawa tym większe będzie body. Body może być ciężkie, pełne, jedwabiste, przyjemne. Może być lekkie, herbaciane, aksamitne, wodniste. Najważniejsze, żeby było gładkie o przyjemnej konsystencji.
Flavour to połączenie wrażeń zapachowo-smakowo-czuciowych. Dokładniej to połączenie smaku, zapachu, tekstury i jej odczuwania. To cała kombinacja wrażeń sensorycznych. Pożądane grupy aromatyczne to kwiatowe, owocowe, karmelizowane. Niepożądane- warzywne, zwęglone, chemiczne.
No i na końcu aftertaste. To coś, co mamy na końcu języka po wypiciu espresso. Aftertaste jest związany z prawidłową ekstrakcją kawy, czyli odpowiednim rozwinięciu się w trakcie parzenia oraz samą techniką parzenia.
Espresso kryje w sobie wiele składowych, które wpływają finalnie na smak. Zachęcam, aby przy następnej wizycie w kawiarni podjąć próbę oceny zamówionego espresso pod kątem sensorycznym- to całkiem ciekawa kawowa przygoda.
Istnieje wiele odsłon espresso. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych wariacji tego naparu:
· Espresso doppio - to po prostu podwójne espresso. Spotkasz je w menu każdej kawiarni. Ma ok. 50/60ml .
· Espresso lungo - tak zwane espresso przedłużone. Zwiększona jest tylko ilość wody, nie kawy.
· Espresso ristretto - w tym wypadku zmniejszamy ilość wody. Jest jej dwa razy mniej niż w klasycznym espresso.
· Espresso con panna - to deserowa wariacja na temat espresso. Zwieńczone jest bitą śmietaną.
· Espresso macchiato - do espresso dodawana jest niewielka ilość mleka. Dosłownie espresso jest „poplamione” mlekiem.
· Espresso Romano - do espresso dodajemy plasterek cytryny. Idealna propozycja na letnie upały.
· Espresso Affogato - kawowy deser. Espresso podawane z gałką lodów waniliowych.
· Espresso Cortado - łączy espresso z równą ilością mleka, popularne w Hiszpanii.
Alternatywne wersje espresso:
· Espresso tonic – espresso z tonikiem. Serwowane z lodem i plastrem cytryny.
· Espresso martini – koktajl z wódki, likieru kawowego, syropu cukrowego i espresso.
· Espresso Coretto – espresso z dodatkiem alkoholu, popularne we Włoszech.
Espresso to napój o ogromnej różnorodności, który pozwala na odkrywanie licznych smaków i aromatów, dostosowanych do indywidualnych upodobań. Od tradycyjnego espresso, przez ristretto i lungo, po nowoczesne warianty z mlekiem lub tonikiem – każdy koneser kawy znajdzie coś dla siebie.
Jeżeli posiadasz w domu ekspres kolbowy i choć trochę interesujesz się kawą, doskonale znasz odpowiedź na to pytanie. Zwrócę się zatem do osób, których wiedza o espresso wciąż jest niewielka.
Kiedy wybieramy się do kawiarni, dobrze jest obserwować pracę baristy i zwrócić uwagę na sposób, w jaki przygotowywane jest nasze espresso. Najważniejszą kwestią jest świeżo mielona kawa. Idealny kawowy napar powinien być przygotowany z ziaren, które zostały zmielone tuż przed ich zaparzeniem. Jeśli zaparzylibyśmy je z kawy, która leżała zbyt długo- możemy być pewni, że nasz napój będzie posiadał nieprzyjemną goryczkę.
To na co również powinniśmy zwrócić uwagę to temperatura kawy i filiżanki. Espresso powinno się podawać zaraz po zaparzeniu, wtedy ma ono optymalną temperaturę. Przed podaniem filiżanka powinna być ogrzana, aby espresso nie oddawało swojego ciepła.
Nie bez znaczenia jest ilość wody. Klasyczne espresso powinno mieć 25/30 ml. Niekiedy jednak można otrzymać espresso, które zajmuje połowę standardowej filiżanki.
Nie trzeba uczyć się restrykcyjnych zasad, żeby móc ocenić czy espresso, które nam podano jest poprawne. To napój o ogromnej różnorodności, który pozwala nam na odkrywanie licznych smaków i aromatów. Mała kawa- wielkie możliwości.