Stworzyliśmy ranking kaw pod espresso z polskich palarni, opierając się na naszych subiektywnych odczuciach, doświadczeniach degustacyjnych oraz licznych opiniach koneserów tego wyjątkowego naparu. Oceny dokonywane były przez zespół pasjonatów, którzy starannie analizowali zarówno walory smakowe i aromatyczne każdej z prezentowanych propozycji. Przy tworzeniu zestawienia kierowaliśmy się jakością ziaren, bogactwem smaku i aromatu, opinią klientów oraz kreatywnością i zaangażowaniem palarni. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim kawę idealnie odpowiadającą Waszym preferencjom.
1. Sheep and Raven – White Sheep Espresso
Klasyczna i codzienna kawa do espresso. Łagodna z przyjemnymi nutami mlecznej czekolady i migdałów. Idealna jako zbalansowane, lekkie espresso lub kremowe cappuccino.
2. Hard Beans- Brazylia Campo Das Vertentes
Elegancka klasyka najwyższej jakości. Brazylia Campo Das Vertentes Espresso to czysta, rześka, delikatnie owocowa kawa. Poczujesz w niej nuty smakowe suszonej figi, nugatu i czekolady. Pozyskiwana jest bezpośrednio od producenta, z którym palarnia współpracuje.
3. LaCava – Super Tuscan
Włochy na nowo. Zakochaj się w interpretacji klasycznego, włoskiego espresso. Na pierwszym planie wyraziście czekoladowa z nutami prażonych orzechów. Dłuższy czas palenia ziaren owocuje pełnym niuansów espresso, oddając urok i klimat toskańskich wzgórz. Niska kwasowość zapewnia gładką, kremową i aksamitną teksturę tańczącego na podniebieniu naparu.
4. HAYB - Brasil Espresso
Klasyka gatunku. W filiżance mleczna czekolada, migdały i karmel. Espresso Brazylia Cerrado jest idealnym ziarnem na codzienne espresso i kawy mleczne. Wysokie body i piękna słodycz czynią z niej naprawdę znakomitą kawę! Ta kawa ma wszystko to, czego szukasz w swoim espresso!
5. Kafar- Brazylia Monte Carmelo
Kawa Ziarnista Speciality Brazylia Minas Gerais to klasyk. Świetnie sprawdza się w ekspresach kolbowych i automatycznych. Jako produkt dedykowany pod espresso jest ciemniej palona, ale z ekspresu przelewowego z mlekiem też bardzo dobrze smakuje. Czekolada deserowa, wyraźne nuty toffi i delikatnie wyczuwalne suszone owoce. Pełne, gładkie body.
6. Java Coffee - Classic Espresso Blend
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z czterech krajów - Brazylia-Cerrado, Kostaryka-Terrazu Don Roberto, Gwatemala-SHB i Kolumbia-Supremo. Została skomponowana w takich proporcjach, aby tworzyła idealny balans oraz dobrze komponowała się z mlekiem. Można odkryć w niej dużo gorzkiej czekolady, karmelu i goryczki z włoskiego orzecha.
7. Audun Coffee -Brazylia Fazenda Rainha Miaki
Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015 -Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.
8. Fussy Felias - Brazil Fazenda Taquaral
Czekoladowy pudding, suszone owoce, orzech laskowy. Stabilna kawa z wyraźną karmelizowaną słodyczą, zrównoważoną delikatnymi owocowymi nutami. Idealna do ekspresu ciśnieniowego, automatycznego, kawiarki czy french pressu, bądź po prostu jako zwykła fussianka. Dobra zarówno pod czarną jak i mleczną kawę.
9. Coffe & Sons – Słodki Shot
Autorska mieszanka ziaren z Brazylii oraz Etiopii, dzięki czemu w filiżance kremowego espresso odnajdziecie charakterystyczne słodkie nuty z dominacją karmelu i przyjemnym finiszem kakao. Profil palenia ziaren został tak dostosowant, aby idealnie sprawdziły się także jako baza do kaw mlecznych.
10. Palarnia Proper - Brazylia Yellow Bourbon
Kawa łagodna i słodka, z krągłym body o delikatnej cytrusowości i nutami mlecznej czekolady. Idealna do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, french pressie lub tradycyjnie. Jej aromat kojarzy się bezpośrednio z jaśminem, pomarańczą i kwitnącym drzewkiem kawowym.
Poznaj Peru Swiss Water, czyli kawę poddaną naturalnemu procesowi wypłukiwania kofeiny słodką wodą. Z ziaren kawy usunięte zostaje aż 99,9% kofeiny, pozostawiając nienaruszony smak i aromat klasycznej kawy ziarnistej. Wyczuwalne nuty dzikiej wiśni i marcepanu. Niska kwasowość.
2. Hard Beans - Kolumbia El Vergel Decaf Espresso
Długo szukaliśmy kawy bezkofeinowej, która jakością i smakiem dorówna kawom konwencjonalnym. Kolumbia El Vergel Decaf spełnia te wymagania. Brak kofeiny nie oznacza kompromisów - możesz cieszyć się najlepszą kawą o wysokiej słodyczy, z nutami smakowymi czerwonych owoców i przypraw. Jeśli nie próbowałeś jeszcze kaw bezkofeinowych, ta będzie doskonałym wyborem!
3. LaCava- Decaf Paradox
Umiejętny proces dekofeinizacji w połączeniu z finezyjnymi technikami palenia skutkują fantastycznym połączeniem nut karmelu, dojrzałego słodu, syropu klonowego i słodkich przypraw. W efekcie otrzymujemy nie tyle kawę bezkofeinową, ale prawdziwego rywala dla najlepszych kofeinowych blendów.
Wielowymiarowo czekoladowo-marcepanowa eksplozja, skontrowana przeciągającą się, owocową słodyczą, która kojarzy się z dżemem pomarańczowym. Tak złożona, że zapomnisz o braku kofeiny!
Kolumbia Tolima Decaf ma gładkie body i orzeźwiającą kwasowość. Wyczujemy w niej słodkie nuty przypominające wiśnie, czerwone jabłko i cukier trzcinowy. Jest to jednorodna arabika z regionu Tolima w Kolumbii, odmiany Red i Yellow Caturra wypalona w sposób średni i przeznaczona do ekspresów i kawiarek. Została poddana obróbce metodą mytą oraz dekofeinizacji metodą Ea Sugarcaine, z dodatkiem cukru trzcinowego.
Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Kolumbii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty wiśni, czekolady i rumu.
Pressure Drop espresso będzie idealnym wyborem dla miłośników kaw, o waniliowo czekoladowych nutach smakowych, którzy nie chcą lub nie mogą pić kawy z kofeiną. Doskonała do przygotowania kawy w ekspresie kolbowym, automatycznym, a także w kawiarce.
Kolumbia Cauca to kawa o średnim stopniu wypalenia. O smaku, w którym można wyczuć jaśmin, granat i truskawkę. Jest świetnie zbalansowana. Poddana została naturalnemu procesowi dekofeinizacji - Sugarcane E.A. Decaffeination Process - bez użycia chemikaliów.
Bezkofeinowa Kolumbia La Primavera. Lekko owocowa i słodka, a jednocześnie stonowana. Idealna do zaparzenia tradycyjnego, w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce jak i french pressie.
Dzięki unikalnej metodzie Swiss Water Process, każdy łyk to zanurzenie w intensywnym smaku mlecznej czekolady, orzechów laskowych i karmelu. Ciesz się pełnią smaku bez kofeiny, odkrywając nowy wymiar przyjemności w każdej filiżance.