W czym parzyć espresso?

Idealne espresso to wynik kilku kluczowych czynników: jakości ziaren, stopnia mielenia, temperatury wody, czasu parzenia oraz odpowiedniej metody przygotowania. W czym parzyć espresso? Ekspres ciśnieniowy wciąż pozostaje najlepszym rozwiązaniem, jednak inne techniki, takie jak Aeropress, czy kawiarka również mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych.

 

Ekspres ciśnieniowy to najczęściej wybierana metoda parzenia espresso. W tej metodzie woda pod wysokim ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę, co pozwala na uzyskanie pełnego smaku oraz aromatu. Ekspresy możemy podzielić na automatyczne, półautomatyczne i manualne, różnią się one stopniem zaawansowania oraz kontrolą nad procesem parzenia.

Ekspres kolbowy

Ta metoda daje dużą kontrolę nad procesem parzenia, a jednocześnie pozwala uzyskać espresso o wyjątkowej jakości. Ekspresy kolbowe są często wybierane przez baristów oraz pasjonatów kawy, ponieważ pozwalają na pełną analizę na każdym etapie parzenia- od mielenia kawy po ubijanie jej w portafiltrze. Parzenie espresso w ekspresie kolbowym wymaga pewnej wprawy. Niezależnie od tego, czy odwiedzamy naszą ulubioną, kameralną kawiarnię na rogu, czy modny lokal w centrum miasta, często zauważamy, że smak espresso różni się w zależności od miejsca.

 

Maszyny tego rodzaju są wysoko cenione za swoją dokładność i umiejętność przygotowania doskonałego espresso, które stanowi bazę dla wielu innych napojów kawowych, takich jak cappuccino, flat white, latte czy americano. Ważnym atutem tej metody parzenia jest możliwość uzyskania naparu o różnej mocy i smaku, dopasowanego do osobistych gustów. Warto poświęcić czas na naukę i eksperymentowanie, ponieważ z odpowiednim doświadczeniem można w warunkach domowych przygotować fenomenalne espresso. Dla wielu pasjonatów kawy ekspres kolbowy to nie tylko sprzęt, ale również szczególny rytuał, w który wkładają całe swoje serce. Profesjonalne ekspresy kolbowe, które najczęściej możemy zauważyć w kawiarniach, mają już wbudowane wagi pod filiżanki i stoper odmierzający czas ekstrakcji naparu. To znacząco ułatwia właściwą kalibrację młynka i ekspresu. W domowych warunkach wystarczy nam mała waga kuchenna i stoper. Ekspres kolbowy pozwala nam na zalezienie idealnego smakowego balansu w espresso. Mamy wpływ na to, czy osiągniemy w nim wyraźną słodycz, czy dominującą kwasowość. Preferencje i gusta są różne, dlatego nie ma jednej, ściśle określonej receptury na przygotowanie idealnego espresso w ekspresie kolbowym.

kolba 1738148174

Ekspres automatyczny

Jeśli nie chcesz skupiać się na precyzyjnym odmierzaniu i ubijaniu kawy tracąc cenny czas, to ekspres automatyczny jest stworzony dla Ciebie. Wystarczy tylko nacisnąć przycisk i cieszyć się swoją ulubioną kawą. Espresso w ekspresie automatycznym to wygodny sposób na uzyskanie wysokiej jakości kawy w krótkim czasie, bez konieczności ręcznego parzenia czy skomplikowanej obsługi. Ekspresy automatyczne są zaprojektowane tak, aby wszystko odbywało się niemal samodzielnie: od mielenia ziaren, przez parzenie, aż po czyszczenie. Większość nowoczesnych ekspresów automatycznych umożliwia dostosowanie kilku parametrów takich jak grubość mielenia, ilość kawy i jej moc. Espresso z ekspresu automatycznego to szybka i wygodna metoda parzenia, która dzięki automatyzacji pozwala na zachowanie powtarzalności. Warto jednak pamiętać, że nawet najdroższy i najlepszy ekspres automatyczny nie jest w stanie zaoferować takiego espresso, jak klasyczny ekspres kolbowy. Automatyczne ekspresy do kawy mają tendencję do gromadzenia resztek kawy i oleju, co może prowadzić do pogorszenia jakości i smaku kawy.

ekspres automatyczny 1738148121

Kawiarka

Kawiarka to klasyczna włoska metoda parzenia kawy, która może zbliżyć nas do espresso. Choć nie osiąga tak wysokiego ciśnienia jak ekspres ciśnieniowy, potrafi wydobyć z kawy głęboki smak. Kawiarka działa na zasadzie pary wodnej, która przepływa przez zmieloną kawę. Dzięki temu kawa jest intensywna, aromatyczna i ma wyrazisty smak, choć nieco mniej gęsta niż espresso z profesjonalnego ekspresu. Kawiarka to świetna alternatywa, jeśli szukasz domowego sposobu na mocną kawę, podobną do espresso, ale bez konieczności inwestowania w drogi ekspres ciśnieniowy.

kawiarka 1738148148

Aeropress

Nie oszukujmy się, ciężko za pomocą aeropressu osiągnąć perfekcyjne espresso niczym z ekspresu kolbowego. Możemy jednak zrobić bardzo przyjemną, skoncentrowaną kawę przypominającą espresso dzięki nakładce Fellow Prismo. To nakładka z zaworem, dzięki której możliwe jest wytworzenie na tyle dużego ciśnienia, by zaparzyć kawę w stylu espresso. Może być również świetną bazą dla kaw mlecznych i co najważniejsze - to idealny sprzęt w każdej podróży. Warto spróbować tej metody, jeśli chcesz eksperymentować z parzeniem espresso w domowych warunkach, nie posiadając ekspresu ciśnieniowego. Stosunek ceny, prostoty i osiągniętych efektów jest bezkonkurencyjny.

aeropress 1738148273

Co wybrać?

To, w jaki sprzęt zainwestować zależy w głównej mierze od tego, jaki efekt chcesz uzyskać i jakie masz możliwości finansowe. Ekspres automatyczny skraca czas i pracę, jest wygodny w obsłudze, a stanowisko wokół ekspresu jest czyste. Jeśli jednak bardziej niż na czasie i porządku zależy ci na doskonałym smaku i konsystencji espresso, to inwestycja w wysokiej jakości ekspres kolbowy z pewnością będzie właściwym wyborem. Jeśli nie masz ekspresu w domu, warto eksperymentować z mniejszymi gadżetami, które są budżetową opcją. Wystarczy trochę wiedzy i kreatywności, a z kawiarki lub aeropressu wyczarujesz poprawną kawę. Jaki sposób parzenia wybierzesz, zależy tylko od Ciebie i od Twoich preferencji smakowych.